Kurdami namų interjerą dažnai kreipiamės į profesionalus, kurie mums pateikia detalius pasiūlymus, pasirūpina, kad atsirastų vietos ne tik baldams, bet ir tokioms smulkmenoms kaip augalai, nuotraukų rėmeliai ar iš kelionių parsivežti suvenyrai. Visgi kartais, apsilankę kieno nors namuose ar biure, susikuriame visiškai išbaigto interjero įspūdį, o kartais atrodo, kad kažko trūksta, tačiau aiškiai negalime suvokti, ko. Dažnu atveju tai - kvapas, kurio nupiešti ant popieriaus neįmanoma, ir kuris vaidina itin svarbų vaidmenį kuriant jaukumą, prabangią atmosferą ir neįkyrų, tačiau neišdildomą įspūdį.

 

Uoslė dažnai vertinama kaip mažiau svarbus pojūtis nei rega ar klausa, tačiau ji yra vienintelė, tiesiogiai veikianti smegenų dalis, atsakingas už emocijas ir atmintį, tad ji gali priversti mus mėgti ar vengti vietos, mums aiškiai nesuvokiant, kodėl. Be to, tinkamas kvapas gali padidinti žmonių produktyvumą, skatinti fantaziją, stimuliuoti ne tik mintis, bet ir kūną; šiems tikslams itin tinka pipirmėtė, citrusai, rozmarinas. Apskritai, malonus kvapas pagerina nuomonę apie žmogų ar vietą, tad norint, kad svečiai jūsų namuose jaustųsi itin gerai, o darbuotojai džiugiai eitų į darbą, svarbu pasirūpinti ne tik patalpų apšvietimu ir vėdinimu, bet ir užtikrinti, kad juose būtų naudojami tam skirti kvapai.

 

 

 

Kitas įdomus faktas apie kvapus yra tai, kad mūsų smegenys itin greitai prie jų prisitaiko. Tai fenomenas, dėl kurio mes po kelių minučių jau nebejaučiame savo kvepalų ir negalime objektyviai įvertinti, kaip kvepia mūsų namai. Norint kuo aiškiau šiuos kvapus pajausti, reikėtų keletui valandų išeiti iš namų, o sugrįžus giliai įkvėpti - taip galima pajusti artimiausią variantą to kvapo, kurį jaučia apsilankę svečiai. Kitas įdomus triukas - pašokinėti arba keletą kartų užbėgti laiptais aukštyn - suaktyvėjusi kraujotaka sujautrins ir uoslę. Įvertinus namų kvapą, galima imtis veiksmų ir įsigyti tokį, kuris papildytų interjerą, tačiau neįkyrėtų. Mažai vėdinamoms patalpoms siūloma rinktis lengvesnius, gaivesnius aromatus, o didesnės, atviros erdvės bus puikiai papildytos giliais, daugiasluoksniais aromatais. Svarbu tinkamai pasirinkti ir namų kvapų formą - mėgstantiems romantiką ir ramybę puikiai tiks žvakės; tiems, kas nori tik subtilios aliuzijos, difuzoriai su lazdelėmis bus geriausias sprendimas.

Jei norite visiškai kontroliuoti kvapo stiprumą, rinkitės purškiamus kvapus, o jei jums patinka intensyvus aromatas, tačiau pamirštate uždegti žvakę ar  aromatinę lempą, įsigykite elektrinį kvapą. Nepamirškite į stalčius ir spintas įdėti kvapių maišelių ar akmenėlių, o automobilyje pasikabinkite specialiai tam skirtą kvapą, kuris padės išvengti nemalonaus išmetamųjų dujų tvaiko vairuojant.

 

Kad ir kokį kvapą nuspręstumėte įsigyti, prisiminkite, jog svarbiausia, kad kvapas patiktų jums patiems - šiaip ar taip - tai jūsų namai, ir svarbu, kad patys juose jaustumėtės patogiai ir džiaugtumėtės kiekviena detale.

 

Comments ()